Täytyy vielä palata tähän juoksuaika-aiheeseen eli kiiman, sillä lukijoissa saattaa olla henkilöitä joilla ekan narttukoiran juoksut ovat vasta edessä. Lisäksi voin palata tähän tulevaisuudessa mikäli olen unohtanut jotain tai hukannut lehden siihen mennessä kun seuraava jakso alkaa. Olisin tätä Koiramme lehden numero 6/11 tarvinnut ennen Ellin kiima-ajan alkua jotta olisin voinut tiettyjä asioita paremmin ymmärtää. Harmi kun se ilmestyi vasta Ellin kiiman päättymisen aikaan. Onneksi kuitenkin sain mm. kasvattajalta ja ystävättäreltäni (Rimmin "äidiltä") infoa asiasta. Jos jollakulla on ko. lehti niin artikkeli löytyy sivuilta 44-48 otsikolla Kiimasta synnytykseen - munasolusta koiranpennuksi. Laitan tähän nyt vain tärkeimmät asiat siitä kiima-ajasta, loput voi lukea tarvittaessa vaikka kirjastossa, mikäli itselle ei tule ko lehteä.

KOIRAMME -lehti 6/2011

"Nuoren nartun ensimmäinen kiima voi alkaa jo puolen vuoden iässä, mutta voi se alkaa vasta 1 1/2 -vuotiaanakin. Tämä kuten moni muukin kiimaan liittyvä asia on yksilökohtaista ja voi vaihdella roduittain ja koiran koon mukaan. Oireet, joiden voimakkuudet voivat vaihdella, ovat samat kaikille. Oireet voivat vaihdella myös samalla yksilöllä eri kiimojen välillä.

Kiima alkaa noin yhdeksän vrk kestävällä esikiimalla, jonka aikana nartun ulkosynnyttimet turpoavat ja emättimestä tulee veristä vuotoa. Vuodon määrä ja laatu vaihtelee yksilöittäin ja roduttain. Pienimmillä koirilla vuotoa ei välttämättä edes huomaa. Narttu voi myös alkaa virtsata normaalia enemmän (samoin nuolla itseään - oma huomautukseni).

Esikiiman jälkeen alkaa varsinainen kiima, joka kestää myös n. yhdeksän vrk. Varsinaisen kiiman aikana narttu antaa uroksen astua. Astutukselle sopiva ajankohta voidaan määrittää irtosolunäytteellä (PAPA) tai mittaamalla verinäytteestä progestronihormonin määrä.

Merkkinä varsinaisen kiiman alkamiselle voi olla myös vuodon muuttuminen vaaleanpunaiseksi tai kellertäväksi. Oikeaan astutushetken lähestymisen voi huomata myös siitä, että narttu voi uroksen läsnäollessa tarjota itseään urokselle kääntämällä häntänsä syrjään. Usein tämä oikea ajankohta on 11-14 vrk kuluttua kiiman alkamisesta. Nartun omistajan halutessa pentuja olisi tuolloin viimeistään syytä toimia ja saattaa haluttu uros yhteen nartun kanssa. "

Artikkelissa oli vielä astutuksesta pentujen syntymään asti, mutta koska se ei ole meillä ajankohtaista, en laita sitä tähän postatukseen. Koiramme lehdessä oli myös kiinnostavat artikkelit koiran uimisesta. Löytyy sivuilta 8-15. Otsikkoina: Minne voi koiran viedä uimaan ja Uimisen alkeissa maltti on valttia. Kannattaa lukea jos kiinnostaa.