RIVAANI


Yks päivä äippä ja iskä lähti kaupunkille ja jätti mu yksi kottii. Tai ei ny sentäs iha yksi, oli siäl velipoikaki, mut se oli vaa vintis. Tai ei ny koko aikaa, tuli se sit alaski välil. Mut ei mu ny siit pitäny kertoo, ko siit vaa ku ne läks sin kaupunkil. Toine veli meni mukan. Ne oli siäl jonku aikaa ja palas sit vähä salaperäsin takasi ja höpisi vaa jottai maanantaist. Ne kyseli siin sit toisiltas, et arvaas vaa kuka se vallottaa, ja katteli samal mua. Mää oli vaa, et' häh, mitä ny? No maanantain ne sit läks uuvestaa sin kaupunkil ja laitto auto perrää jonku ihme peräkärry. Joo, emmää sitä nähny, mut kuuli ku ne puhu siit kärryst. No, ajallas ne sit tuli siält kaupunkist takasi ja arvakkaas mitä - niil oli uus soffa mukanas, semmone rivaanisoffa. No mää oli sit valla otettu ku mää semmose joululahja sai, vaik' sainki se vähä etuajas. Kattokaas kui tarkkaavaisesti mää tsiigaa tirpusii ja kattei tosa soffa selkänojal.


Äippä pisti sit heti siihe soffa suajaks filti, ettemmää vaa sotke sitä heti. Höh, niinku mää ny olsi joku sottapytty! Tyynynki se siihe laitto, ettemmää vaa puttoo sin soffa ja seinä vällii ja loukkaa itteeni. Hianosti ajateltu, hyvä äippä! Huamakkaa mu pampa asento! Jaa mikä pamppa o - lukekaa tost Elli-Suami sanakirjast tosa vasemmal.


Täytyy kyl viälki sannoo, et hiano lahjus. Emmää ol enne mittää näi hianoo saanukkaa. Onneks ne ymmärsi vihro ja viime, et' mää tartte kunno tirpuskyttäyspaika. Viäl ku laittasiva tirpuslauda siihe ikkuna äärel, ni kyl mu sit passais ol'! Täytyy tunnustaa et' oommää siin jo parit tirsatki ottanu, siin selkänojal. Ja siin rivaanil o kiva nukkuu yäunias. Tai jos jonku kintut o siin rivaanil, ni mää änkee siihe vällii. Siin o mukava lämpöne!


Nyt tarkkana!

ENSILUMI


No yks yä oli satanu lunta. Oommää sitä ennenki nähny, muistan kyl - vaik mää olinki sillo nii piäni. Tännää o muute kulunu tasa vuas siit ko mää muuti tän iskä ja äiskä työ. Oli se ens alkuu kauheet, mää porasi yät läpees, ku mul oli nii ikävä piolookist äippääni ja sisaruksiini. Mut kyl mää näihi uusii jo oo iha tottunu, ei mun sin ennää ikävä ol'. Nii siit lumest mun piti... Oli se taas kivvaa juaksennel pitkipoiki lummee, kyl mää nii nautei, ettemmää olis millää tullu sisäl, ku äippä komensi. Mut totteli sit loppuviimeks kummiski, mää ku ole aikas kiltti piski. Noi niinku Joulupukillekki vaa tiaroks!


Ommu turkkiki jo taas kasvanu se lokakuise trimmeri jälkee, huamaatteks kui lumikokkareet pittää mu masust kynsi hampai kii. Et älä ny vaa viäl mee sisäl, tuu ny viäl vähä leikkii mee kans ;)  Ne oli kyl vähä kylmii kavereit, et' täsä kohtaa mää jo halusinki sisäl vähä lämmittelemää välil.

SAVUPOTKA


Yks päivä mää sai tommose kommee lurpsu. Että sitä o kiva järsii jossei oo muutakaa tekemist. Mut sin soffal ei kuulemma oo lurpsuje kans mittää asiaa. No höh, miksei muka? Mu miälest se olis mitä mainioin lurpsunjärsimispaikka. Laittoha äippä sen suajanki siihe pääl!


Minenoo mikkää sottapytty!

T: Mää itte elikkäs Elli-Elviira-Eloveena